Enschedese fysiotherapeut Marcel is boos op verzekeraar: ‘Menzis kleedt pakket uit, de patiënt wordt gepiepeld’
ENSCHEDE – Gepiepeld en uitgekleed. Zo voelen fysiotherapeut Marcel Leussink en zijn collega’s zich, nu blijkt dat Menzis stevig bezuinigt op de aanvullende pakketten voor 2022. „Dit hebben ze niet verteld.”
Machtige partij
Wat Leussink zo boos maakt, is dat Menzis de Twentse fysiotherapeuten vooraf niets meldde. Zes weken geleden was voor de regionale beroepsgroep een online-meeting georganiseerd. De zorgverleners kregen te horen dat ze volgend jaar aan allerlei nieuwe eisen moeten voldoen, zegt Leussink.
„De administratieve lasten gaan omhoog. We moeten meer data aanleveren bij Menzis en de nodige cursussen volgen. Nee zeggen is geen optie. Dan raak je je contract met je verzekeraar kwijt, wat het werken voor Menzis-verzekerden onmogelijk zou maken. We zijn dus verplicht om aan hun eisen te voldoen. Zo’n machtige partij is het. Maar dat ze veel minder leveren dan dit jaar, daar is met geen woord over gerept.”
33 procent minder zorg
Leussink checkt op zijn beeldscherm hoe de situatie er vanaf 1 januari uitziet voor Menzisverzekerden. Voor het pakket ExtraVerzorgd 1 daalt het aantal vergoede behandelingen van negen naar zes, ExtraVerzorgd 2 gaat van 18 naar twaalf en ExtraVerzorgd 3 van 32 naar twintig. De pakketten kosten respectievelijk 7,50 euro, 22,50 euro en 43,50 euro per maand. Net als dit jaar dus. Conclusie: de prijs blijft gelijk, maar het aantal behandelingen is 33 procent bekort.
Het raakt niet alleen de patiënt, maar ons als fysiotherapeuten ook
De pijn zit vooral in de duurdere aanvullende verzekeringen, zegt Leussink. „Een meerderheid van onze patiënten neemt pakket 2, ook al hebben ze aan achttien behandelingen niet genoeg. Ze kopen bij ons wat extra’s in. Met zeven behandelingen erbij waarvoor ze per keer 35 euro betalen, zijn ze nog goedkoper uit dan pakket 3. Straks zullen ze zich gedwongen voelen om de duurste verzekering te nemen, maar daar zitten er nog maar twintig in. Dan word je toch gepiepeld. Echt waar, dit is het gesprek van de dag in onze praktijk.”
Protest op Facebook
„Het raakt niet alleen de patiënt, maar ons als fysiotherapeuten ook. Veel collega’s zijn boos. Onze praktijk verwoordt in een bericht op Facebook hoe wij denken over deze actie van Menzis; de tekst is door collega’s van andere praktijken overgenomen en inmiddels zesduizend keer bekeken. Wij laten onze patiënten niet in de steek.”
„Samen met hen zoeken we uit of ze misschien beter af zijn met een andere verzekeraar. Dat is best ingrijpend. Zeven van de tien zit bij Menzis. Maar mogelijk zijn ONVZ, InTwente en DSW gunstiger. Wij hebben met alle zorgverzekeraars contracten en zoeken samen met de patiënt uit waar hij het beste heen kan gaan.”
Mogelijk zijn ONVZ, InTwente en DSW gunstiger. Wij zoeken samen met de patiënt uit waar hij het beste heen kan gaan
Leussink is al langere tijd ontevreden over hoe het gaat. Wat nu gebeurt herinnert hem aan jaren terug, toen toenmalig minister Els Borst van Volksgezondheid een lijst van chronische aandoeningen opstelde. Onder meer de ziekte van Parkinson en cva stonden erop.
„Wie hieraan leed, kreeg onbeperkt fysiotherapie. Tot het mes erin ging. Reuma ging van de lijst af. Met als gevolg dat veel patiënten met die aandoening zich voor het hoogste bedrag gingen verzekeren. Nu zijn ze weer de sjaak. Aan twintig behandelingen komt iemand met reuma vaak zwaar tekort. Die moet alsnog bijkopen.”
‘We moeten meer stampij maken’
De macht van verzekeraars irriteert de Enschedese zorgaanbieder, die contact heeft opgenomen met district Oost van beroepsorganisatie KNGF. „Ze kijken wat ze kunnen doen. Mijn oproep is: niet langer aanzien en meer stampij maken. Alleen dan word je gehoord. We moeten voor onze klanten en voor onszelf opkomen.”
„Uit een vorig jaar uitgevoerd onderzoek door de Nederlandse Zorgautoriteit blijkt dat wij onder de kostprijs werken. Twee jaar terug had die prijs volgens het onderzoek 38 euro moeten zijn, terwijl we 29 euro van de verzekeraars kregen. De behandelprijs is nog steeds 30 euro.”
Menzis: ‘Dit is nodig om premie betaalbaar te houden’
Menzis licht op de website toe dat de aanvullende pakketten zijn hervormd om de premies betaalbaar te houden voor iedereen. Hoe hoger de prijs, hoe minder verzekerden zo’n pakket afsluiten. Om de zorg betaalbaar te houden, gaat ook het tarief voor fysiotherapeuten niet verder omhoog.
De verzekeraar zegt te begrijpen dat klanten die voorheen voor een aanvullend pakket kozen vanwege het hoge aantal vergoedingen voor vrije behandelingen hier niet blij mee zijn. De pakketten voor verzekerden zijn volgend jaar anders samengesteld.
Voor fysiotherapie voor chronische aandoeningen is het bijvoorbeeld zo dat de basisverzekering de zorg vergoedt na de eerste twintig behandelingen. Die betaalt de patiënt zelf, maar hij kan zich via een aanvullend pakket verzekeren. Verder wil Menzis patiënten met lichte rug-, nek- of schouderklachten zelf in actie laten komen, via een zelfzorg-app. Deze is ontwikkeld door fysiotherapeuten.